Skip to main content Link Menu Expand (external link) Document Search Copy Copied

Software overig

Voor op je computer of telefoon

Wat Doet wat Platform URL Toelichting
Lulu Outbound firewall voor mac macOS lulu website Zoals de meeste OS-en heeft ook Mac os een ingebouwde firewall. Die is echter alleen inbound. Het uitgaande verkeer kan doen en laten wat het wil. Lulu is een super licht gewicht klein appje die toestemming vraagt als een applicatie iets naar buiten wil doen. Hij vraagt eenmalig om akkoord. Werkt bijv. goed als software allemaal connecties maakt naar buiten zonder dat dat nodig is.
GrandPerspective Omvang van bestanden en mappen visualiseren macOS sourceforge.net Gratis tool. Doet wat het moet doen.
networkQuality Netwerk tool in macOS Monterey macOS nvt networkQuality intypen in de Terminal en krijgt de netwerkkwaliteit te zien.
One Dark Theme Fijne theme voor Visual Studio Code nvt visualstudio.com  
Firefox Internet browser Alle mozilla.org Iedereen kent hem wel, maar vaak ondergewaardeerd. Enige echte open source browser. Niet in handen van een advertentiebedrijf en fijner dan je denkt.
KeePassium Keepass wachtwoord bestand openen iOS keepassium.com Prima client zonder reclame of gezeur dat je naar “pro” moet upgraden.
StarUML UML tool mac/windows staruml.io Voor als je wilt UML-en. Evaluatieversie is eindeloos te gebruiken zonder kosten.
Organic Maps Kaarten en navigatie iOS en Android organicmaps.app Erg fijne kaarten app voor als je meer detail wil zien. Kaarten zijn veel beter dan bijvoorbeeld die van Google Maps. Je kan ze bovendien ook gratis downloaden dus je hebt niet perse een internetverbinding nodig. Er zit ook navigatie in, maar die moet je even vergeten…

Web tools

Er is zoveel moois op internet te vinden, dat eigenlijk niets meer op je computer hoeft te installeren. Vaak hoef je niet eens een account aan te maken.

Wat URL Toelichting
Planning poker scrumpoker-online.org Planning poker tool voor bijvoorbeeld Scrum
P2P Bestanden en tekst delen webdrop.space Soms moet je wat delen tussen verschillende apparaten die ook nog eens verschillende OS-en hebben. Werkt op je LAN zonder configuratie. Wel de browser open houden want het werkt zonder cloud!
Bestanden delen wormhole.app Eenvoudig bestanden delen zonder gedoe. Privacy voorop.
QR code voor je WiFi qifi.org WiFi codes overtypen is irritant. Maak er een QR code van je SSID en wachtwoord en verbinden is een fluitje van een cent.
Strava synchroniseren tapiriik.com Alle fietsrondes staan natuurlijk in Strava, maar het is altijd een prettig idee om ze ook zelf te hebben. Tapiriik synct ze met allerlei diensten waaronder Dropbox.
Markdown editor writemd.xyz Online Makrdown editor. Geen account nodig, delen via een URL, geen kermis.
Video conferencing jitsi.org Het aanbod is reuze, maar aan alle video conferencing opties kleven wel wat nadelen. Jitsi lijkt tot nu toe de beste. Meerdere platformen, soepeltjes en vanuit de browser. En zonder registratie!
Uitzending gemist download tool downloadgemist.nl Tool om TV uitzendingen van verschillende “gemist” websites te downloaden